Perspresentatie 26 juni 2019

1e Achterhoek Berkelland Rally wordt op 5 oktober 2019 verreden!

Met trots kunnen wij mededelen dat de allereerste Achterhoek Berkelland Rally op 5 oktober 2019 verreden zal worden! Dit werd bekend gemaakt op de officiële presentatie die woensdag 26 juni plaatsvond. Onder genot van een heerlijke zomeravond zonnetje en de aanwezigheid van verschillende rallybolides waren vele belangstellenden aanwezig bij het Hof van Eckberge in Eibergen.

Compacte opzet

Onder leiding van gastspreker Pieter Brouwer kwamen verschillende uitgenodigden aan het woord. Eén van deze personen was Bart Luijbregts, voorzitter van de rallysectie van de KNAF (Knac Nationale Autosport Federatie). Luijbregts: “Wij zijn erg blij met de toevoeging van een nieuwe rally aan onze kalender. De afgelopen jaren hebben we ons best gedaan om de Nederlandse rallysport verder op de kaart te zetten. Dat de deelnemers een extra evenement hebben om onderling met elkaar de concurrentie op de rallypaden kunnen op te zoeken is natuurlijk super. Wat mij vooral aanspreekt is de compacte opzet van het evenement die de organisatie voor ogen heeft. ’s Ochtends verkennen, ’s middags rijden en ’s avonds weer naar huis: een concept dat inmiddels al enkele jaren zijn kracht heeft bewezen bij andere rally’s.”

Medewerking van de gemeente

Onder de gasten was ook de burgermeester van de gemeente Berkelland, Joost van Oostrum. Van Oostrum: “Voordat ik met de organisatie in contact kwam, wist ik niet precies wat ik mij bij een rally moest voorstellen. Echter, nu ruim een half jaar na ons eerste contact is dat wel anders. Het eerste contact was via de sociale media waarbij ik de eerste schetsen en ideeën onder ogen heb gekregen. In de maanden die daarop volgende hebben we als gemeente meerdere malen met de organisatie samengezeten en hebben we de veiligheidsplannen besproken. Enkele weken geleden ben ik op uitnodiging nog met een controle-auto tijdens Vechtdal Rally rondom Hardenberg meegereden, om zo een beter beeld van deze sport te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat een evenement als deze perfect bij deze streek past en een mooi visitekaartje voor onze gemeente is. Ik heet de Achterhoek Berkelland Rally dan ook van harte welkom!”

Van rallyliefhebber naar rallyorganisator

Het idee van een rally in de gemeente Berkelland begon in september 2018 bij rallyvoorzitter Marijn Visser. Visser: “Ik ben opgegroeid met het rallyvirus. Vanaf mijn zesde jaar ging ik al mee naar rally’s. De laatste jaren is deze passie steeds groter geworden toen ik de mogelijkheid kreeg om zelf op pad te gaan. Dat er nu een rally komt in de omgeving waar ik ben opgegroeid is natuurlijk heel bijzonder.”

Dat het evenement een jaar na het idee al werkelijkheid wordt had Visser ook niet kunnen bedenken. “Het begon allemaal met een beetje hardop denken op Facebook. De reacties en steun die ik op daarop kreeg gaven mij extra kracht en zin om verder te gaan. De organisatie van zo’n evenement is natuurlijk niet iets wat je alleen kunt doen. Aan de hand van dat bewuste bericht ben ik in contact gekomen met verschillende mensen die mij hierbij wouden helpen. In deze groep zitten mensen die al jarenlange ervaring hebben met het organiseren van een rallyevenement, maar ook met mensen die verfrissende ideeën hadden hoe het evenement nog beter vormgegeven kon worden.”

Elk evenement is afhankelijk van ondernemers die willen bijdragen aan het evenement. Visser: “Om een evenement als deze te kunnen organiseren is simpelweg geld nodig. We zijn dan ook erg blij dat verschillende ondernemers hierbij aan willen bijdragen.”

“Daarnaast zijn we natuurlijk ook afhankelijk van de welwillendheid van de aanwonenden. Daarom zijn we in de voorbereiding op het evenement bezig om pro-actief richting de aanwonenden te communiceren om iedereen zo goed mogelijk te informeren.”

Invulling van de rally

Visser: “Mede door het feit dat de hoeveelheid kilometers aan KP’s (klassementsproeven) groter is dan de hoeveelheid verbindingskilometers kunnen we het evenement zo compact houden. In het buitengebied van de gemeente Berkelland zullen drie proeven elk tweemaal verreden worden. Deze proeven die gezamenlijk voor ongeveer 80 kilometer aan KP’s opleveren zullen verreden worden in de omgeving van Rekken, Beltrum en Eibergen. Het zijn alle drie proeven van twaalf kilometer of langer die stuk voor stuk in het buitengebied verreden zullen worden. Hierbij zullen verharde stroken zich gaan afwisselen met hele gave onverharde weggetjes.”

Ook de aanwezige rallyrijders zijn in hun nopjes met dit nieuwe evenement. Eén van de aanwezigen was Hans Weijs, die voor deze gelegenheid zijn Volkswagen Polo R5 had meegenomen. Weijs: “We komen naar een rally toe om te rijden. Verbindingskilometers zijn geen uitdaging. Technische proeven met veel bochten daarentegen wel.” Een visie die ook door Volvo-rijder Thom de Jong werd onderstreept.

Breed programma voor iedereen

Tijdens de eerste zaterdag van oktober zal er echter nog veel meer te doen zijn in Eibergen. “Het servicepark waar aan de auto’s gesleuteld worden zal bijvoorbeeld gevestigd zijn op het industrieterrein De Kiefte. Vanuit daar zullen de rijders naar het start- en finishpodium in het openluchttheater rijden, waar de burgermeester de rijders zal wegvlaggen. Nadat alle rijders gefinisht zijn zal er een grote vuurwerkshow zijn”, sluit Visser af. Ook zal er op het nabijgelegen park de Oude Maat genoeg te beleven zijn waar diverse auto’s tentoongesteld zullen staan en ook een kofferbakverkoop waarbij de jeugd kennis maakt met het ondernemen. Dit laatste wordt uitgevoerd door een werkgroep vanuit de gemeente in samenwerking met onder andere het Assink lyceum, Staring College, Zone.college en MaxX Onderwijs.

Bij deze willen wij als organisatie alle aanwezigen bedanken voor hun komst. Daarnaast willen we het Hof van Eckberge bedanken voor hun gastvrijheid. Wij kijken alvast heel erg uit naar de 5e van oktober. Tot dan!