De mensen achter het lint: Dik van Malsen

Normaal gesproken gaan we altijd gesprek met de rijders / navigatoren of de mensen uit de organisatie / vrijwilligers van de Achterhoek Berkelland Rally. Er is echter nog een andere groep die een grote rol bij de rally speelt: de toeschouwers natuurlijk! Achter het lint van een rally staan enkele duizenden rallyliefhebbers van het spektakel genieten. Maar wie zijn die mensen? We spraken onlangs met liefhebber en fotograaf Dik van Malsen die dit jaar exact 40 jaar geleden zijn allereerste rally bezocht. Een must read voor iedere rallyliefhebber!

Persoonlijke gegevens

NaamDik van Malsen
Functie in het dagelijks levenWerktuigbouwkundig tekenaar
Achter het lint actief alsFotograaf

Wie is Dik van Malsen?
Dag! Ik ben Dik van Malsen uit Lunteren. Ik ben ZZP’er en ben werktuigbouwkundig tekenaar. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen.

Hoe ben je met de rallysport in aanraking gekomen?
Vroeger zag je die voornamelijk in Autovisie staan en daarom wilde ik graag eens naar een rally om ook te fotograferen. De eerste rally die ik zag was de Tulpenrally van 1980. Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar de hoeveelheid informatie die toen beschikbaar was, was minimaal. In Autovisie zag ik dat er onder andere een proef was op een industrieterrein in Tiel dat toen in aanbouw was. Ik woonde daar in de buurt en ging ’s nachts op de fiets naar de proef. De volgende dag was er een proef in Barneveld, op industrieterrein Harselaar wat toen net werd ontwikkeld. Mijn eerste rally en mijn eerste rallyfoto was een feit!

Allereerste rallyfoto tijdens de Tulpen Rally van 1980

De rally bleef je daarna dus nog steeds trekken?
Na de eerste rally gezien te hebben, was ik meteen verkocht! Toen ik niet lang daarna mijn rijbewijs en een auto had, volgden er snel meerdere rally’s. Mijn neven waren inmiddels ook enthousiast geworden van de rallysport en we gingen samen op pad. We hadden min of meer het geluk dat in onze beginjaren het Swedish Junior Rally Team onze kant op kwam en wij de opkomst van Stig Andervang meemaakten. Wat waren we onder de indruk van zijn doorkomsten op Vlasakkers tijdens de Tulpenrally van 1983! Superdwars en heel snel met zijn achterwielaangedreven Ford Escort.

Stig Andervang tijdens Internationale AMAC Tulpen Rally van 1983

Mede door hem gingen we toen ook naar België. De eerste rally daar was voor ons de Haspengouw Rally in 1984. Wat een geweldig mooie proeven en fantastische sfeer: een rally die ik mij tot de dag van vandaag nog goed kan herinneren.

Valère Vandermaesen in zijn Opel Ascona 400 tijdens de Haspengouw Rally van 1984

Dan kunnen WRC wedstrijden haast ook niet uitblijven toch?
Nee, al was dat toen minder vanzelfsprekend als tegenwoordig. De eerste WRC die we live zagen was de Rally van Zweden in 1986, midden in de Groep B periode. Het was wel een beetje een gok om te gaan. Van de proeven wisten we vooraf nog niets en over het startveld weinig. Het enige wat we wisten was dat de Ford RS200 op WRC niveau zou debuteren en dat Peugeot, Citroën en Lancia aan de start stonden. Juha Kankkunen won toen zijn eerste Europese WRC rally, ook weer een rijder die ik erg goed vond en het jaar ervoor al in de Haspengouw Rally had gezien. Ook leuk was dat ik daar de toentertijd bekende fotografen als Reinhard Klein, Maurice Selden en Martin Holmes zag. De Scandinavische rally’s vonden we erg mooi met de vaak ruige rijstijl die je daar zag. We zijn toen ook een aantal keer naar de Rally van Zuid-Zweden en de 1000 Meren rally geweest. De Hunsrück Rally in Duitsland stond ook jaarlijks op ons lijstje.

Juha Kankkunen in de machtige Peugeot 205 T16 tijdens de WRC Rally van Zweden

Vanwege drukke banen en een drukker sociaal bestaan, hadden we wat minder tijd om (buitenlandse) rally’s te bezoeken, zodat later de nadruk meer op bezoekjes in Nederland kwam te liggen. De Hellendoorn Rally stond hierbij standaard op de agenda. Met Erwin Doctor als een van de local heroes die toen doorbrak. Ja zag dat de autosport echt opleefde in die regio! Met zijn rijstijl had hij een schare fans. De rallysport bleef me toch trekken en daarmee kwamen de buitenlandse rally’s en een aantal WRC’s weer in beeld. 

Een rally met een grote traditie en historie: de Hellendoorn Rally

Wat spreekt je zo aan, aan de rallysport?
Het mooie van de sport vind ik de combinatie van natuur en autosport. Rust en spektakel. Actie, stof, dwars, snelheid, wieltje los en dat allemaal op mooie plaatsen. Ik geef dan ook de voorkeur aan een landelijke proef boven een industrieterrein. Het is mooi om dit in beeld te brengen. Het fotograferen vind ik het leukste van het bezoeken van rally’s. Ik probeer altijd punten te vinden waar ik een mooie achtergrond en snelheid kan combineren, met het liefst ook nog een beetje gravel erbij. Wat dat betreft was de voormalige WRC-ronde Griekenland (de Acropolis Rally) een heel gaaf evenement. Heel veel stof, ruige wegen, mooie omgeving, vriendelijke mensen en weinig linten die ik op een foto nooit zo fraai vind

Veel rallyliefhebbers kennen je dankzij je foto’s. Is de fotocamera essentieel voor jou tijdens een dagje rally kijken?
Als ik onderweg naar een rally erachter zou komen dat ik mijn camera was vergeten, zou ik omdraaien en weer naar huis gaan! Het maken van foto’s tijdens de rally is namelijk ook een groot deel van het plezier voor mij op zo’n dag. En ik ben volgens mij niet de enige persoon voor wie dat geldt. Elke rally zie en spreek je weer veel oud bekenden, wat het extra gezellig maakt. Een echte community dus!

Of ik nog tips heb voor de beginnende rallyfotograaf?
-Bestudeer de kaart goed om mooie, en misschien wel onverharde punten te vinden.
-Wees bij het aangekomen punt kritisch over de hoek van waaruit je de foto neemt. Is het toch niet helemaal wat je ervan had verwacht? Bekijk dan op een veilige manier de mogelijkheden bij een andere bocht.
-Gebruik niet een hele snelle sluitertijd. Daardoor lijken de wielen stil te staan en haal je de snelheid uit de foto. Experimenteer met verschillende sluitertijden. Hoe kleiner het getal van de sluitertijd, hoe meer snelheid in de foto komt.
-Laat ook wat van de omgeving zien door de auto niet beeldvullend te fotograferen.

Door een lage sluitertijd te kiezen, komt er veel meer actie in het beeld!

Kunnen we je dit jaar ook weer achter het lint verwachten?
Dat zit er dik in. De eerste Achterhoek Berkelland Rally was in ieder geval een compact evenement met mooie proeven! Ik kijk uit naar de volgende editie!