De mensen achter de schermen: Han Holterman!

Zoals iedereen wel weet is de organisatie van een evenement afhankelijk van de inzet van tal van vrijwilligers, gemeente, politie, ondernemers, sponsoren, bewoners en ga zo nog maar even door. Maar wie zijn die mensen eigenlijk? Om deze mensen in het zonnetje te zetten en beter te leren kennen, gaan we de komende weken verschillende toppers in de spotlight zetten. Han Holterman is zo iemand, dus alle reden om meer over hem te weten te komen!

Persoonlijke gegevens

NaamHan Holterman
Geboortedatum03-05-1959
Functie in het dagelijks levenMedewerker omgevingsrecht bij de gemeente Berkelland
Functie tijdens de rallyAlgemene Zaken en Vergunningen

Wie is Han Holterman?
Dag! Mijn naam is Han Holterman, ik ben getrouwd en we hebben twee kinderen en drie kleinkinderen waar uiteraard super trots op zijn! Ik woon mijn hele leven al zoals ze zeggen in het wonderschone Neede. haha!

Ik ben werkzaam bij de gemeente Berkelland als medewerker omgevingsrecht. Dat betekent dat ik mij voornamelijk bezig hou met het verlenen van sloopmeldingen en het verwijderen van asbest. Dit proces bestaat het controleren van asbes-inventarisatierapporten en het verlenen van de melding. Verder hou ik mij bezig met de inventarisatie van asbest op provinciaal niveau en ik ondersteun de front- en backoffice.

Hoe ben je dan bij de Achterhoek Berkelland Rally terecht gekomen?
Ik ben in aanraking met de rally gekomen toen er twee jaar geleden een oproep op Facebook stond voor vrijwilligers voor de organisatie van de Berkelland Rally. Bij de informatieavond kreeg ik hier gelijk een goed gevoel bij!

Ik ben zelf een fervent Formule 1 fan en bezoek deze al ruim twintig jaar met een vriendengroep ‘het Formule 1 Team Neede’. Ondanks dat dit altijd geweldige weekenden zijn, heb ik de omslag gemaakt naar de rallysport. Wat een spektakel biedt deze mooie sport! Nu zeg ik iets waar de Formule 1 fan het niet mee eens zal zijn, maar rallyrijders hebben veel meer lef en elke seconde wordt er op het scherpst van de snede gereden!

Zou je wat over je taak binnen de rally kunt vertellen?
In voorbereiding voor de rally hou ik mij bezig met de vergunningsaanvraag, waarvan de eerste voorbereidingen al in januari beginnen! Dan is het zaak om verschillende documenten bij de gemeente in te leveren waaronder een veiligheidsplan, brandveiligheidsplan, communicatieplan, crowdmanagementsplan, gezondheidsplan, mobiliteitsplan, scenario-uitwerking, verkeersplan en een weerplan. Daarbij komen nog een aerius berekening voor de stikstofuitstoot. Dit zijn bij elkaar zo ongeveer 180 pagina’s aan informatie.
In de aanloop naar het evenement hebben we diverse overleggen met de politie, gemeente, brandweer en de GOR (groepsondernemingsraad). Kort voor aanvang van het evenement komen we met alle disiciplines nogmaals bij elkaar om alles plannen door te spreken.

Wat zijn de grootste uitdagingen hierin?
Om een rally te kunnen organiseren moet met van alles rekening houden. De grootste uitdaging hierin is dat iedereen tevreden is: van rijders tot publiek. En uiteraard de alle belangrijkste: de bewoners die aan en bij de proef wonen. Verder is het van belang dat je gek moet zijn op alle vrijwilligers, want zonder deze mensen kan er geen rally worden georganiseerd!

Hoe kijk je terug op de editie van 2019?
Tijdens de eerste Berkelland Rally was het voor iedereen nieuw, maar ik kan zeggen dat het een zeer geslaagde dag was. Natuurlijk zitten er altijd verbeterpunten, waar wij dit jaar rekening mee zullen houden.

Waar kijk je het meest naar uit wat betreft de rally van dit jaar en wanneer is de rally voor jou geslaagd?
Waar ik het meest naar uitkijk in 2020 is dat de rally doorgang zal vinden i.v.m. de situatie rondom de corona pandemie. Ik weet zeker als iedereen rekening houd met de regels het een geslaagde dag wordt met hopelijk een groot deelnemersveld!

Als inwoner van Neede hoop ik dat er nog een keer een proef gereden zal worden in mijn woonplaats. Dit is in het verleden al eens gebeurd tijdens de Hellendoorn Rally en ik weet zeker dat we hiervoor de aanwonenden enthousiast voor krijgen!