Calvin Teiwes gaat voor top 5 plek in Eibergen

Iets waar de rallysport nooit genoeg van hebben is jonge aanwas. In navolging van zijn broer Dylan, stond een toen 19-jarige Calvin Teiwes op een ijskoude ochtend in februari van het vorige jaar aan de start van zijn eerste rally: de Brandbox Circuit Short Rally in Zandvoort. Na vorig jaar zeven rally’s te hebben gereden, staat de jonge Gelderlander dit jaar voor het eerst aan de start van de ACtronics Achterhoek Rally. We vroegen hem naar zijn verwachtingen van de aankomende rally’s.

Hoe ben jij deze rallyloze periode doorgekomen?

We zijn als twee keer wezen testen. We zijn naar Weeze en Emmen geweest om toch het ritme en het gevoel met de auto er een beetje in te doen. Ook heb ik thuis een simulator, waar ik aardig wat uurtje op heb doorgebracht. In de coronatijd heb ik hiermee met en tegen verschillende rallyrijders online gegamed.

Na 10 maanden zonder rallysport in Nederland, gaat de eerste wedstrijd er hopelijk binnenkort weer aankomen. Wat heb je het meeste gemist?

Hoewel we de afgelopen druk bezig zijn geweest om de auto te verbeteren mis je toch de beleving die de rallyproeven met zich meebrengen. De voorbereiding naar een wedstrijd toe en natuurlijk het rijden zelf zijn niet na te bootsen op een simulator en horen er echt bij!

Je broer rijdt sinds 2018 mee in de Nederlandse rallysport. Heeft hij jou aangestoken om ook te gaan rijden?

Deels wel! Vanaf kleins af aan ging ik altijd al naar de rally in Barneveld met mijn vader, broer en oom. Dylan, mijn broer, was in 2018 begonnen in de 206 Rally Cup met mijn vader Johan als navigator. Ik draaide in dat jaar iedere wedstrijd mee in het serviceteam, maar het begon wel te kriebelen om zelf ook te gaan rijden. Op een gegeven moment heb ik voor mezelf besloten het gewoon te gaan doen, waardoor ik nu met dezelfde auto als mijn broer samen met mijn navigator Yannick Vrielink ook aan rally’s deel kan nemen!

Vorig jaar reed je je eerste volledige seizoen in de Peugeot 206 Cup. Is het als ‘nieuwe coureur’ dan niet extra vervelend als je tijdje niet hebt kunnen rijden?

Dat is zeker vervelend, vooral omdat ik nog weinig ervaring heb. Dus elke wedstrijd die we rijden is goed voor de ervaring, dat zal iedere jonge coureur wel kunnen beamen denk ik.

Je staat ook in 2020 aan de start in een 206 Cup auto. Waarom juist die auto?

Ik heb er inderdaad voor gekozen om met dezelfde auto als mijn broer te gaan rijden! Het is een vrij makkelijke auto om in te leren de rallysport te ontdekken. Ook prijstechnisch is het een super auto om mee te beginnen!

Ondanks dat er dit jaar geen officiële kampioenschappen zijn gaan jullie dit jaar toch verschillende rally’s rijden. Welk doel hebben jullie voor dit seizoen?

Zoveel mogelijk rijden is voor ons dus heel belangrijk om meer ervaring op de proeven op te doen. Daarnaast zou het natuurlijk leuk zijn als we de prestaties van vorig jaar kunnen verbeteren en daarbij natuurlijk heel veel plezier te hebben!

In het eerste weekend van oktober staan jullie ook aan de start van de ACtronics Achterhoek Rally rondom Eibergen. Wat zijn jullie verwachtingen en wanneer is de rally voor jullie persoonlijk geslaagd?

Ons eerste doel is om veel te gaan leren. Daarnaast hopen we natuurlijk te finishen en de rally probleemloos te door te komen. Maar we willen stiekem wel in de top 5 van de 206 Cup rijden. Dat zou voor ons de beste prestatie toe nu toe zijn, na een 6e plek vorig jaar tijdens de Prima-ACON Vechtdal Rally!