Volgt tijdens ACtronics Achterhoek Rally opnieuw titanenstrijd tussen BMW 130i rijders?

Afgelopen weekend stond de ELE Rally rondom het Brabantse Son op de kalender. In de diverse klassen zat de top bijzonder dicht bij elkaar en bleef het tot de laatste klassementsproef spannend. De NGT-klasse waarin de BMW 130i rijders uitkomen spande echter de kroon. Aangezien de ACtronics Achterhoek Rally de afsluiter van de BMW 130i Challenge blikken we even terug op de ELE Rally!

De favorieten op voorhand

Met 12 klassementsproeven voor de boeg, waarvan de laatste boucle in het donker werd verreden, waren alle ingrediënten aanwezig voor een spannende strijd. Topfavorieten voor de overwinning waren Maurice Kuijstermans die genavigeerd wordt door Kirsten Rothman en Michael Kamper met aan zijn zeide Henk van de Brug. Kuijstermans, die dit jaar een gemengd programma in een BMW 130i en een Nissan 350Z rijdt, wist met de eerst genoemde auto een weergaloze prestatie in de eerder dit jaar verreden GTC Rally neer te zetten. Tussen al het vierwielaangedreven geweld pakte de 23-jarige Kuijstermans in de BMW een hele knappe 10e plaats algemeen en werd door velen getipt als dé rijder van het evenement. Grootste uitdager op voorhand van de ELE Rally was de uit Zuid-Holland afkomstige Michael Kamper. Tijdens de Hellendoorn Rally finishte hij op een 17e plaats algemeen, precies 1 plek achter Kuijstermans. Andere BMW 130i rijders aan de start waren Marc de Groot en Bas Slob. Laatstgenoemde reed tijdens de ELE Rally zijn tweede rally met de auto.

Stuivertje wisselen

Op de allereerste klassementsproef op het defensiecomplex de Strijpse Kampen bleek dat de op voorhand voorspelde favorieten direct al een gat sloegen met de rest van het veld. Kamper pakte de leiding, maar Kuijstermans volgde hem slechts 2 seconden op de voet. Na drie proeven gereden te hebben pakten Kuijstermans en Rothman de koppositie over. Bas en Marieke Slob volgden inmiddels op ruim 48 seconden en Marc en Jordy de Groot volgden inmiddels al op meer dan een minuut.

Onoverkomelijk verschil

Op de tweede boucle was het Kamper die opnieuw toesloeg op de Strijpse Kampen en de leiding weer overnam. Een genadeklap volgde echter op de tweede maal KP Winterle-Oerle. Op deze lastige proef vanwege het vele onverhard wist Kamper de klassementsproef 10 seconden sneller te rijden dan Kuijstermans. Achteraf een klap die Kuijstermans niet meer te boven kwam. In de klassementsproeven die volgden wisselden beide rijders elkaar constant af met snelste tijden, maar de achterstand bleef zo rond de 10 seconden schommelen. Een tiende tijd op KP10 en een elfde tijd op KP11 en KP12 bleken niet genoeg te zijn voor de overwinning die dus naar Michael Kamper en navigator Henk van de Brug ging. Na ruim 126 kilometer was het verschil slechts 9,9 seconden tussen beide equipes. Bas Slob finishte samen met Marieke Slob op een 3e plaats in de NGT-klasse en Marc en Jordy de Groot haalden na een pittige rally met een vierde plaats in de klasse ook de eindstreep.

Over drie weken trekken de BMW 130i rijders naar Hengelo voor de Twente Rally om drie weken later de grande finale van het kampioenschap in Eibergen te rijden. Wij kijken in ieder geval heel erg uit naar de dwarse, maar desalniettemin snelle passages van deze achterwielaangedreven auto’s!